HEGYI JUHAR
  Acer pseudoplatanus

  Nagy termetű fa, magassága elérheti a 30 métert. Erdőállományban törzse egyenes, hengeres. A szabad állásban növő hegyi juharok törzse alacsony, zömök. Döntően közép-európai elterjedésű, közép- és magashegységi fafaj. Hazánkban a dunántúli dombvidékeken is előfordul. Kezdetben gyors növekedésű, majd mérsékelt növekedésűvé válik. Hosszú életű, 200-300 évig élő fafaj.

  Kérge sokáig sima marad, majd szabálytalanul foltos a leváló kéregcserepek miatt. Erős karógyökere van, idővel szívgyökérzete fejlődik vastag oldalgyökerekkel. Keresztben átellenes levelei nagyok, 8-16 cm hosszúak, öt karéjúak, mint a többi őshonos juharé is. A karéjok általában hegyesszöget zárnak be. Lombja könnyen bomlik, ezért kedvezően hat az erdő tápanyagforgalmára. Sárgászöld virágai összetett fürtökben nyílnak már kilombosodás után. Jó mézelő, nektárt és pollent is termel. Sejtnedvei jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak, a tavasszal megfúrt fából cukros nedv szivárog ki. Szárnyas ikerlependék terméspárjai hegyesszögben helyezkednek el, tél elején hullanak. Tőről sarjadzik.

  Közepes hőigényű, kissé árnytűrő. Elsősorban a bükkösök és a sziklaerdők elegyfája. Kultúrváltozatai szép utcai és park fák. Értékes faanyaga sárgásfehér, középkemény, nehéz. Furnér -és bútorgyártásban használják, a játék -és hangszerkészítés (hegedű, cselló, fuvola, fagott, szájharmonika, orgona) fontos alapanyaga.

  A hegyi juhar megjelenik a népköltészetben (jávor), a Kalevalában is szerepel. A középkorban azt hitték, véd a démonoktól és a villámcsapástól. A juhar a kanadaiak nemzeti jelképe, levele a zászlajukon látható.

  undefined-31.jpeg


  A hegyi juhar fiatal törzse és levelei

  undefined-33.jpeg


  és termése (Wikipédia)

  Az Országos Erdészeti Egyesület gondozásában meghirdetett év fája mozgalomban a hegyi juhar a 2003. évben volt az év fája.

  Összeállította:  Bús Mária

  Forrás:

  • Bartha Dénes: Magyarország fa- és cserjefajai Mezőgazda Kiadó, 1999.
  • Gencsi László, Vancsura Rudolf: Dendrológia Mezőgazda Kiadó, 1992.

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet