„Bringás TeliHOLD ” néven szervezett a HATESZ Egyesület kerékpártúrát Veszprémből 2023.09.29. -én a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával.

  A 20 km-es körtúrán 31 főt sikerült toborozni a túrára a 12-65 éves korosztályból, ahová legmesszibbről Devecserből érkeztek.

  Fő látványosságok: Kolostorok és Kertek sétány, Laczkó-forrás, Séd-völgyi kerékpárút, Márkói malom vízesése, Márkói kálvária és kápolna, TeliHOLD

  Kerékpáros programunkat ezúttal egy természeti jelenség köré szerveztük, teliholdkor mikor a Föld a Nap és a Hold közé kerül. Már évezredekkel ezelőtt foglalkoznak hatásával, mely szerint a telihold a kiteljesedés állapota, az emberek gyakran érzik magukat energikusabbnak. Csatlakozott programunk egyúttal az Európai Sporthéthez is, a sport és a testmozgás népszerűsítése jegyében. Veszprém szívéből indulva a Kolostorok és Kertek sétányon kerékpározunk Veszprém határáig a Laczkó-forrásig. Innen indul a 2023-as Év Kerékpárútja II. helyezett Séd-völgyi kerékpárút. Az 5km kitűnő aszfalt burkolaton suhantunk minimális szintemelkedéssel Csatár felé. Az út széli nagy tisztáson őszi kikericsek varázsoltak üde színfoltot. Erdei szakaszon haladtunk távol a járművek forgalmától, csak mi voltunk és a természet. Pihenőt tartottunk a márkói malomnál, a Séd-patak vízesését is megszemléltük. Márkói kálváriához már erős szürkületben érkeztünk és örülhettünk az arany színben felbukkanó teliholdnak. Az 1839-ben épített kápolna és stációk az akkori tűzvésznek állítanak emléket. A falu fölé magasodó dombon lévő kápolnától jól belátható a Séd völgye. Ide települtünk ki egy amatőr csillagászati távcsővel és meleg teával, hogy éjszakai kísérőnk felszínét jobban tudjuk tanulmányozni. A látványtól és fényességétől feltöltekezve már sötétben gurultunk vissza Veszprém felé. Világító szempárok jelezték, hogy nem vagyunk egyedül. Őzek és rókák figyelték ahogy suhantunk az éjszakában. Veszprémben megcsodáltuk a szépen kivilágított viaduktot és tűztornyot. Ez is egy remek program volt kellemes időben érdekességekkel.

  Tekerj a zöldbe! HATESZ-BIKE csapat

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet