„Jó szerencsét! Kabhegy ” néven szervezett a HATESZ Egyesület kerékpártúrát Úrkútról 2023. 09. 02-án a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával.

  Fő látványosságok: Úrkút mangánbánya, Bányászati múzeum, Hubertus erdei isk. Dioráma, Sárcsi-kút, Molnár Gábor kilátó, Kabhegy Kinizsi kilátó, Úrkút őskarszt, Kriptongyár.

  Jó szerencsét! hangzott többször is kabhegyi túránkon, mivel a több mint 150 évre visszatekintő ajka környéki bányászat múltjába nyerhettünk betekintést.

  Nehéz átérezni annak az embernek, mit jelent e hely, aki legalább egyszer életében nem szállt alá a mélybe, akinek szájából nem hangzott el a bányászköszöntés: Jó szerencsét! Ajka környékén talált értékes nyersanyagok -barnakőszén, mangán, bauxit – kitermelése, valamint az ezeket felhasználó- feldolgozó üzemek meghatározó szerepet töltöttek be Ajka ipari várossá fejlődésében.

  A Déli-Bakony legmagasabb pontja a Kabhegy 599 m-es magasságával,  melynek É-i lejtős platóit mély szurdokvölgyek szabdalják. Vulkánikus hegyünk nem tanúhegy mint a Badacsony, bazalt törmelékei sok helyen borítják lankáit. A  csodálatos völgyképződményei fogadták be az Úrkúttól-Padragkútig terjedő mintegy 10 km hosszúságú és két kilométer szélességű felső kréta korú barnakőszén-kifejlődést. A mangánérc - kohászati alapanyag, a vas szilárdságát és szívósságát növeli, ezért tengelyek, kerekek gyártásakor használják - felbukkanása véletlennek köszönhető, mivel szén kutatása során bukkantak rá, bányászata 2016-ig tartott. Mangánbányát kívülről tudtuk csak megtekinteni, jelenleg ipari műemlék védettség alatt ál. Egy filmforgatás díszlete látható jelenleg a bejáratnál, ahol „A Bajnok” c. filmet forgatták 2019-ben.

  Kabhegy kerékpárútjai jó minőségűek, így azokon suhantunk a csingeri Bányászati múzeumhoz. Az ország első ipari múzeuma 1965-ben alakult mivel már 1865-től múltja van az itteni szénbányászatnak. Modern bemutatótérben láthattuk az őslény és kőzettárat, melyből a korok jellemzőivel ismerkedtünk.  A szépen felújított történelmi bányászépületekben láthattuk az eredeti gőzgépeket, szállítóaknát. Bemutató tárnán keresztül haladva kaptunk ízelítőt a vájárok kemény munkájából. A szabadtéri területen számos eredeti gép tekinthető meg, melyek jó részük itt teljesített szolgálatot.

  Következő célpontunk az erdei iskola volt a Kab-hegy nyugati lábánál. Itt található egy tematikus bemutatóhely, mely interaktív eszközök segítségével enged bepillantást a Bakony élővilágába. A Fekete Istvánról elnevezett dioráma 38 vadfajunkat mutatja be teljes alakban, eredeti élőhelyük megjelenítésével. Az elnevezés nem véletlen: a később az ország egyik legnépszerűbb írójává avanzsált Fekete István fiatal házasként Ajkán telepedett le az 1930-as évek elején. A Pokol-lik barlang megtekintése következett, melybe a bátrabbak be is merészkedtek. Sárcsi-kút forrása biztosított hús innivalót mielőtt elértük a Molnár Gábor kilátót. A híres vadászról elnevezett kilátóból csodás panorámánk volt a Balaton tanúhegyeire, Kabhegy környékére. Innen hosszan tekertünk tovább a Kinizsi kilátóba, ahonnan már csak a TV torony magasodott fölénk. Megpillanthattuk a Balaton víztükrét és túlpartját a messzeségben. Pólószaggató gurulás várt ránk a hegy lábáig egészen az úrkúti őskarsztig. Ez egy különleges látnivalója a mangán  bányászatának, mivel a kézi bányászatnak köszönhetően épen felszínre került egy 100 millió éves karsztterület, melynek sziklarögeiben gyönyörködhettünk. Az elszántak pihenő után megtekinthették a világ első kriptongyárának épületét és részt vehettek a bányásznapon és esti koncerten.

  Jó szerencsét! Tekerj a zöldbe! HATESZ-BIKE csapata

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet