„Rómaifürdő-Szerelem forrás” néven szerevezett a HATESZ egyesület kerékpártúrát Eplényből 2022.08.14-én a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával.

  Eplény-Síaréna-Köves kút-Tunyok hegy-Alsópere-Szerelem forrás-Rómaifürdő szurdok-Bakonynána-Alsópere-Eplény volt a túra útvonala sok erdei szakasszal 35km távon. 27-en vettek részt a túrán. A résztvevők a 11 és 55 éves korosztályból érkeztek, öröm, volt négy tizenéves bringatással együtt tekerni., akik nagyon jól bírták. Legtávolabbról Sopronból érkeztek hozzánk. Fő látványosságok: Köves-kút, Alsóperei arborétum, Magyarság keresztje, Nádasdy gróf sírkert, Szerelem-forrása, Rómaifürdő vízesés szurdoka, Gaja-szurdok.

  Síarénából indult a csapatunk a felfedező útra. 2006-ban indult el az eplényi sípályák korszerűsítése, és azóta is töretlenül fejlesztik a Bakonyban található síterepet. Itt létesült Magyarország első ülőfelvonója, ami meghozta az országos hírnevet. Azóta elkészült a Bringaréna ahol különböző pályákkal várják a két keréken érkezőket. Természetesen lehet kerékpárt kölcsönözni és tesztelni is. Mindemellett a túrázás, kirándulás szerelmesei is kellemes kikapcsolódásra lelnek Eplényben.

  Az aszfaltos úttól hamar elbúcsúztunk és erdei utakon küzdöttük le a Tunyok-hegyet. Egy kövekkel szépen kirakott forrást érintettünk Köves-kút néven, ahol a honfoglalás után telepedtek le őseink és alakították ki Olaszfalut, mely a török korig lakott volt. A település neve nem az olaszokhoz, hanem francia szerzetesekhez kötődik.

  A hegyet völgy követte és Alsóperére érkeztünk egy szép völgybe nagy erdőségekkel körülvéve. 1700-as évektől a Nádasdy grófok birtoka volt, vadgazdálkodási központ, nagy gonddal kialakított angolkertje előkelő pihenőhelynek számított. 2013-ban a terület kezelője a VERGA Zrt. turisztikai és kulturális központot alakított ki, többek között a korábbi arborétum megújításával, egy ökumenikus kápolna felépítésével és egy gazdagon berendezett látogatóközpont létesítésével. Egy nyolcméteres, fenyőfából ácsolt keresztet is felállítottak a régi vadászkastély helyén mely a szétszakított magyar nemzet összetartozásának szimbolizálja. A kereszthez ellátogattunk és virágot helyeztünk el rajta. Tízóraink elfogyasztását követően egy csodás gesztenyesoron haladtunk Bakonynána irányába. Pillanatra megálltunk a Nádasdy család sírkertjénél, ahol szintén virággal emlékeztünk meg a grófi családról. Túránk jelmondata a fejfájukon olvasható: „Maradok e táj lelkiismerete, múlt, jelen, jövő, az örök szeretet”.

  Bakonynánára 2,5km-es gurulással érkeztünk, mely jól átszellőztetett mindenkit. Szerelem-forrás felkutatása volt a következő feladat, melyhez a Gaja-szurdokba kellett leereszkednünk. Nagyon bővízű még mindig a forrás, mely sajnos nem mondható el a Rómaifürdő vízeséséről, mely teljesen kiszáradt. A mederben sétálva csodáltuk a leanderekkel beszőtt sziklafalakat és döbbenetes volt látni a kiszáradt vízesést. Hangulat presszó várta az éhes csapatot ebéddel. Bakonynánán. Kellett az energia, mert visszafelé a lejtők emelkedőkké váltak.

  A Szerelem-forrásból mindenki merített magának, hogy a következő ünnepi túránkon 08.21-én a Bakony szívét is meghódíthassuk.

  Jelszó: Tekerj a Zöldbe! HA TESZ – Bike lesz!

  További képekért kattintson ide.

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet