„Szépalmakör” néven szervezett a HATESZ Egyesület kerékpártúrát Bakonybélből 2023. 07. 16-án a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával. TE itt voltál?

  A 35 km-es körtúrán Bakonybél, Ménesjáráspuszta, Szépalmapuszta, Pálihálás, Zoltay-forrás, Bakonybél útvonalon tekertünk, hogy megcsodáljuk a Magas-Bakony hűvös bükköseit! 28 főt sikerült toborozni a túrára a 34-67 éves korosztályból. Először volt küldföldről érkező résztvevőnk, ő Bécsből érkezett!

  Fő látványosságok: Száraz-Gerence völgye, Szépalmapuszta, Mammutfenyők, Arborétum, Zoltay-forrás, Szent-kút Bakonybél

  „Nap kelt a Bakony felett. Éreztük, hogy már perzsel a meleg! Bakonybélből indult egy elszánt csapat, mert hűs bükkösökben várt rájuk egy igazi hűs kaland!” Kerékpártúránkat a Bakony szívéből Bakonybélből indítottuk, és a tájegység legnagyobb hegye, a Kőris-hegy (709 m) irányába. A hegység 84% erdőborítottsággal büszkélkedhet, 500-709m közötti csúcsai, bércei közé szurdokvölgyek ékelődnek. Az ezüsthátú égbetörő bükkösök ernyőként zárnak össze, dacolva a Nap sugaraival kánikulában is nagyon kellemes hűs klímát biztosítanak. Ezen forró napon ezért is lett a strand helyett az ERDŐ a program. Bakonybél rengeteg természeti értékkel büszkélkedhet. A környék szinte teljes egészében természetvédelmi terület. Védett növények, állatok, természeti ritkaságok figyelhetők meg az erdei túrák során. Árnyas völgyben haladtunk sok-sok kilométert a Száraz-Gerence völgyében, mely enyhe szintemelkedést tartogatott, és sok izgalmas helyet rejtett a jól kerékpározható aszfaltos útszakaszon. A Pörböl-barlangot a sziklafalon egy pihenő erejéig meglestük az útról, mely híres az itt tanyázó 14 fajta denevér lakóiról. A Kőris-hegyet elkerülve szinte érinteni lehetett a Kék-hegy (669 m) csúcsát, melyben csak a nagy szintkülönbség okozott megoldhatatlan feladatot.  Ménesjáráspusztánál nagy kanyarral fordultunk Szépalmapuszta felé, mely az Eszterházy család egykori ménesbirtoka volt a Magas-Bakony erdőségeiben, a Kőris-hegy szomszédságában. Az erdőből kiérve hatalmas karámokban békésen legelésző szürke marhák és lovak látványa fogadott bennünket. Magyarország talán legszebb és legeldugottabb birtokára érkeztünk. Az egész környék harmóniát, különös szelíd nyugalmat árasztott. Felkerestük a grófi sírkertet, és egy különleges fenyvest Palacsevics Pál emlékhelyével. Ezennel a nagy szintemelkedéseket magunk mögött hagytuk és nyugodttan váltottunk ebédre. Gasztronómiai élményt a Szépalma Hotel étterme biztosította. Hotel közelében egy panorámás magaslatról szemléltük a három impozáns csúcs látványát, mint Parajos-tető, Kőris-hegy, Kék-hegy, melyek a lábunk előtt magasodtak. Tettünk egy rövid sétát a szálló melletti arborétumban, mely szép rendezett gyűjteménnyel büszkélkedik. Napos szakasz következett a Sasfészek gerincen és  Csárda-völgyben, de nagyon szép mezőkön gurulhattunk Pálihálásra. Egy erős kaptatón és príma aszfaltos erdei úton kerekeztünk, már vártuk nagyon a frissítő hideg forrásvizet. Feltöltöttük kulacsainkat a jelöletlen Néma-kút, majd a Zoltay-forrás hűs vízével. Kalandos utakon a Som-hegy lábánál gurultunk tovább Kerteskő irányába. Csúcs-hegyi panorámában szemléltük a bakonybéli medencét, és visszaereszkedtünk a Szent-kút bájos tavacskájának érintésével Bakonybélbe. Az éhezőknek a Pikoló vendéglő kínált finom falatokat. Ez egy igazi erdei wellness volt! Strand is jó, de mindig hív az erdő!

  HA TESZ – Bike lesz! Tekerj a Zöldbe!

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet