Tekerj a Bakony Expora-kerékpártúra beszámoló


   

  „Tekerj a Bakony Expora” néven szervezett a HATESZ Egyesület kerékpártúrát Bándról 2023.11. 11 -én a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával.

  Fő látványosságok: Bánd, Márkói-malom vízesése, Kerékpárút avató Márkói-malomnál, Séd-völgyi kerékpárút, Veszprém Kolostorok és kertek sétány, Bakony Expo.

  Kerékpáros programunkkal ezúttal részt vettünk a Bánd-Márkó-Veszprém kerékpárút átadásán. „Az Év Kerékpárútja 2023” díjra jelölt útszakasz országosan II. helyen végzett a FB szavazáson, de bátran követelheti a dobogós helyet a sok szép természeti látnivalójával, nyomvonal kialakításával.

  Bánd látogatóközponttól indultunk a kedvezőtlennek jósolt időjárás ellenére, de csepegős esővel megúsztuk az egész napi programot. Márkón az erdei szakasz elején lett megtartva az ünnepélyes kerékpárút átadás, ahol Óvádi Péter országgyűlési képviselő, Steigervald Zsolt Bánd és Hartmann Antal Márkó polgármestere, az építő Colas cég képviselője és a kerékpárút üzemeltetője Ferenczi Gábor a Pro Veszprém KFT vezetője is megjelent.

  Óvádi Péter képviselő úr is kerékpárral tekert csapatunkkal Márkóra. A 2020-ban elkezdődött kerékpárút fejlesztés sikere a települések összefogásában rejlett, elkészülve nagyban segíti a környék lakóinak munkába járását,  de különleges helyszíne a sportolni vágyók részére is. Polgármesterek megköszönték a kivitelezők eredményes munkáját. Meglepetésként Ferenczi Gábor bejelentette, hogy a projekt folytatódik és aszfaltozott kerékpárút fog megvalósulni hamarosan tovább a völgyben. Először a Szentgáli tiszafás Alinca-völgy pihenőig, majd a Cinca-patak mentén egészen Szentgálig. Borítékolható az ország legszebb kerékpárút kialakításának sikere! HATESZ egyesület a kezdetektől dokumentálta a készületeket, sikeres szemétszedő akciót is szerveztünk a nyomvonalon, több túrán mutattuk már be az útvonalat nappal és éjjel is. Hamarosan pár ismertető táblát fogunk kihelyezni az EKF pályázata révén, hogy megismertessük ezen erdőségek fafajait.

  Forró teával és bringáscsokival kedveskedtünk a résztvevőknek, majd közösen fedeztük fel az erdei szakaszt, melyhez csatlakozott Ferenczi Gábor is, majd csapatunk a Bakony Expoig kerékpározott, ahol a környékbeli finomságokat kóstolhattuk. Vissza úton újra megcsodálhattuk az őszi Bakony aranyló köntösét.

  HA TESZ- Jobb lesz!
  Tekerj a zöldbe! HATESZ-BIKE csapa

   

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet